29 września 2010
41. Nowe kwalifikacje
Dziś zaczęłam nowy kurs, niestety nic zawodowego, ale... też ciekawe, przynajmniej na razie. Uczę się księgowości :-D
19 września 2010
40. Cebulowe krążki
Kilka średnich (lub dużych) cebul obieramy i kroimy w 7mm-1cm plastry i rozsypujemy je na pojedyncze pierścionki.
Ciasto:
2 jajka
ok. 10-12 łyżek maki pszennej
szklanka zimnej wody gazowanej lub zimnego piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, majeranek - wedle uznania)
Ciasto dobrze rozmieszać (można mikserem). Powinno mieć konsystencję rzadszej śmietany.
Na gorący olej wylać łyżeczkę ciasta i usmażyć z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, podmuchać ;-), sprawdzić czy odpowiednio przyprawione, jeśli tak bierzemy się za smażenie. Każdą obrączkę cebuli maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
SMACZNEGO :-)
Ciasto:
2 jajka
ok. 10-12 łyżek maki pszennej
szklanka zimnej wody gazowanej lub zimnego piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, majeranek - wedle uznania)
Ciasto dobrze rozmieszać (można mikserem). Powinno mieć konsystencję rzadszej śmietany.
Na gorący olej wylać łyżeczkę ciasta i usmażyć z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, podmuchać ;-), sprawdzić czy odpowiednio przyprawione, jeśli tak bierzemy się za smażenie. Każdą obrączkę cebuli maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
SMACZNEGO :-)
1 września 2010
39. Przetworowo...
Cukinia marynowana
Cukinie (jeśli trzeba - obrać) pokroić w centymetrowe plastry lub w większą kostkę.
Na dno słoika:
3 krążki cebuli
kilka plasterków marchewki
kilka plasterków chrzanu
pół łyżeczki nasion kopru
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub jeden ząbek pokrojony w plasterki
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
4 ziarnka pieprzu
Zalewa:
5 szklanki wody (normalne, takie 250ml)
1 czubata łyżka soli
5-6 łyżek cukru
Zagotować (sól i cukier muszą się rozpuścić), dodać 1 szklankę octu i pozwolić zalewie chwilę zabulgotać.
Plastry bądź kostki włożyć do słoików.
Zalać gorąco zalewą. Zakręcić. Wstawić do garnka z gotującą wodą i pasteryzować 15 minut.
Smacznego :-)
Cukinie (jeśli trzeba - obrać) pokroić w centymetrowe plastry lub w większą kostkę.
Na dno słoika:
3 krążki cebuli
kilka plasterków marchewki
kilka plasterków chrzanu
pół łyżeczki nasion kopru
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub jeden ząbek pokrojony w plasterki
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
4 ziarnka pieprzu
Zalewa:
5 szklanki wody (normalne, takie 250ml)
1 czubata łyżka soli
5-6 łyżek cukru
Zagotować (sól i cukier muszą się rozpuścić), dodać 1 szklankę octu i pozwolić zalewie chwilę zabulgotać.
Plastry bądź kostki włożyć do słoików.
Zalać gorąco zalewą. Zakręcić. Wstawić do garnka z gotującą wodą i pasteryzować 15 minut.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)