1 września 2010

39. Przetworowo...

Cukinia marynowana

Cukinie (jeśli trzeba - obrać) pokroić w centymetrowe plastry lub w większą kostkę.

Na dno słoika:
3 krążki cebuli
kilka plasterków marchewki
kilka plasterków chrzanu
pół łyżeczki nasion kopru
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub jeden ząbek pokrojony w plasterki
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
4 ziarnka pieprzu

Zalewa:
5 szklanki wody (normalne, takie 250ml)
1 czubata łyżka soli
5-6 łyżek cukru

Zagotować (sól i cukier muszą się rozpuścić), dodać 1 szklankę octu i pozwolić zalewie chwilę zabulgotać.

Plastry bądź kostki włożyć do słoików.
Zalać gorąco zalewą. Zakręcić. Wstawić do garnka z gotującą wodą i pasteryzować 15 minut.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz